Alzheimer bakımı ile ilgili Türkiye’de yaklaşık 300 bin kişinin bu hastalık  ile mücadele ettiği tahmin edilmektedir. Ülkenin genç nüfusunun giderek yaşlanmasıyla birlikte, bu hastalığın 30-40 yıl sonra en büyük sağlık sorunu olacağı öngörülmektedir.

Alzheimer hafıza, düşünme ve davranışları etkileyerek yaşam boyu ciddi sorunlara neden olabilir. Sonunda günlük aktiviteleri etkileyebilir. Hasta kişilerin bakıcıları, kaygı, depresyon ve daha düşük yaşam kalitesi açısından daha büyük risk altındadır.

Alzheimer bakımı sayfası üst resim

Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzheimer hastalığı, demans adı verilen bir grup beyin hastalığının en yaygın şeklidir. Demans vakalarının %60 ila %80’ini oluşturur. Bu hastalığın diğer formları arasında vasküler demans, karışık demans, Lewy cisimcikli demans ve frontotemporal demans yer almaktadır.  Sevilen biri evde idare etmeye çabalarken nereye başvuracağını bilmek zordur. Alzheimer, tam ve bağımsız bir hayat yaşamaya devam etmek için gereken yardım elini, dost canlısı bir yüzü ve uzman desteğini sağlayabiliriz. Şu anda Alzheimer veya demansın tedavisi bulunmadığından, sevdiğiniz kişinin yaşam kalitesinde en büyük farkı yaratan şey genellikle sizin bakımınız ve desteğinizdir.

Alzheimer bakımı
Alzheimer bakımı

Alzheimer hastalığı veya başka bir demans türü olan bir kişinin bakımı hakkında neler biliniyor?

Demans ve buna bağlı alzheimer hastaları genellikle aile üyeleri veya arkadaşları tarafından bakılır. Bu nedenle hastaların çoğunluğu (%80) evlerinde bakım görür. Demans bakımı personelinin yaklaşık üçte ikisi kadındır. Yaklaşık üç demans bakımı bakıcısından biri (%34) 65 yaş veya üzerindedir. Alzheimer bakıcılarının yaklaşık dörtte biri “sandviç nesil” bakıcılardır. Bu da onların yalnızca yaşlanan bir ebeveynle ilgilenmedikleri anlamına gelir. Benzer şekilde 18 yaşın altındaki çocuklar için de geçerlidir.

Bakım vermenin talepleri, bakıcının kendi başının çaresine bakma yeteneğini sınırlayabilmektedir. Ayrıca bu konuda uzman bakıcılarımızdan hizmet almak isterseniz bakıcılarımız sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Birçok aile için, bunama hastalığı olan bir kişiye bakmak sadece bir kişinin işi değil, görev ve sorumlulukları paylaşan birçok kişinin rolüdür. Ne tür bir bakıcı olursanız olun, başka bir kişiye bakmak zaman zaman bunaltıcı olabilir. Bu ipuçları ve öneriler günlük bakım ve görevlerde yardımcı olabilir.

Sorularım var?

Müşteri Hizmetleri Yöneticilerinden oluşan yerel ekibiniz, Alzheimer bakımı ile ilgili sorularınızı yanıtlamak ve sizin için doğru olan kişiselleştirilmiş bir bakım planı tasarlamak üzere sizinle birlikte çalışmak üzere 7/24 hizmetinizdedir.

İletişim

Alzheimer hastalığının belirti ve semptomları nelerdir?

Alzheimer hastalığının belirtileri, durumun evresine göre değişmektedir. Genel olarak demans semptomları aşağıdakilerin bazılarında, çoğunda veya tamamında kademeli bir azalmayı içerir.

  • Hafıza.
  • Karmaşık görevlerin akıl yürütmesi ve ele alınması.
  • Dil.
  • Görsel form ve mekan ilişkisini anlamak.
  • Davranış ve kişilik.

Hafıza kaybı veya diğer Alzheimer belirtileri olan kişiler, zihinsel gerilemelerini fark etmekte zorluk yaşayabilirler. Ancak bu işaretler sevdikleriniz için daha belirgin olabilir. Demans benzeri semptomlar yaşayan herkes, her şeyden önce  bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.

Profesyonellik, sağduyu ve bir o kadar da önemlisi sıcaklık ve şefkat.

Tüm bakıcılarımız her şeyden önce bakım sektöründe çalışmaya kararlıdır. Bu nedenle yalnızca kendi sevdiklerimize bakmakta rahat olacağımız kişileri işe alırız. Bakıcılarımız, akredite kurum içi eğitim almadan önce tamamen (sabıka kaydı) kontrolünden geçmektedir. Ayrıca size atandıktan sonra sağladıkları bakımı izleriz. Bu nedenle, ihtiyaç duyduğunuz evde bakım hizmetlerini sağladıklarından emin olmak için sizinle, sevdiklerinizle ve bakıcılarımızla sürekli iletişim halinde olacağımız anlamına gelmektedir.

Sonuç olarak sevdiklerimiz kişisel, günlük rutininize göre çalıştıkça, hayatınızı istediğiniz gibi yaşamaya devam edeceksiniz.

Demans Hastaları İçin Günlük Bakım İpuçları

Alzheimer ve ilgili bunamaların erken dönemlerinde, insanlar günlük yaşamlarını ve aktivitelerini etkileyen bir şekilde düşünme, hatırlama ve muhakemede değişiklikler yaşarlar. Sonunda, bu hastalıklara sahip kişiler basit, günlük görevlerde daha fazla yardıma ihtiyaç duyacaktır.

Buna banyo yapmak, bakım yapmak ve giyinmek dahil olabilir. Bu tür kişisel aktivitelerde yardıma ihtiyaç duymak kişiyi üzebilir. İşte hastalığın erken dönemlerinde ve ilerledikçe dikkate alınması gereken birkaç ipucu:

  • Her gün aynı saatte banyo yapma, giyinme ve yemek yeme gibi rutinlerinizi korumaya çalışın.
  • Kişinin yapılacaklar listesini, randevuları ve etkinlikleri bir deftere veya takvime yazmasına yardımcı olun.
  • Kişinin keyif alacağı aktiviteleri planlayın ve bunları her gün aynı saatte yapmaya çalışın.
  • Düzenli ilaç kullanması gereken kişilere yardımcı olmak için bir sistem veya hatırlatıcı düşünün.
  • Giyinirken veya banyo yaparken, kişinin mümkün olduğunca çok şey yapmasına izin verin.
  • Bağcıklı, düğmeli veya tokalı giysiler yerine elastik bel bantlı, kumaş tutturuculu veya büyük fermuar çekme uçlu giysiler gibi bol, rahat, kullanımı kolay giysiler satın alın.
  • Dengesiz bir kişiyi desteklemek ve düşmeleri önlemek için sağlam bir duş sandalyesi kullanın. Duş sandalyelerini eczanelerden ve tıbbi malzeme mağazalarından satın alabilirsiniz.
  • Nazik ve saygılı olun. Kişiye banyo yaptırırken veya giyinirken adım adım ne yapacağınızı söyleyin.
  • Yemekleri her zaman aynı yerde, bilindik bir yerde servis edin ve kişiye yemek yemesi için yeterli zaman tanıyın.