1

Evde bakım hizmeti neleri kapsar

Evde bakım hizmeti, müşterinin evinde sağlanan tıbbi olmayan bakım ve yardımdır. Bakım, banyo yapma, transfer etme ve yemek hazırlama gibi günlük yaşam aktivitelerine ilişkin yardımı içerebilir; toplu taşıma; arkadaşlık; ve dahası. Tıbbi bakım veya tedavileri kapsamaz. Müşterinin ihtiyaçlarına bağlı olarak, haftada bir saatten günün 24 saatine kadar evde bakım yardımcısından yardım alabilirler.

Pek çok yaşlı ve ailesi, yatılı bakım topluluğuna taşınmak yerine yaşlıların ihtiyaçları ve yetenekleri değiştikçe kendi evlerinde kalmalarının bir yolu olarak evde bakımı seçiyor. Evde bakım, gerekli ev değişiklikleri veya yardımcı teknolojilerle birleştirildiğinde yaşlıların Altın Yıllarını kendi evlerinin konforunda geçirmelerine olanak sağlayabilir. Aile bakıcıları, bakımı daha kolay yönetilebilir hale getirmek için evde bakım hizmetlerine de ara verebilirler. Evde yaşlı bakım maaşları ile ilgili Evde yaşlı bakımı maaşları yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Kimler Evde Bakıma Uygundur?

Evde bakım çoğu zaman bağımsız yaşamak isteyen yaşlılar için destekli yaşama alternatif olarak hizmet eder. Aşağıdaki kriterleri karşılayanlar için iyi bir bakım seçeneği olabilir.

Hareket etme sorunu yaşayan ve evlerinin her yerinde güvenli bir şekilde hareket etme konusunda yardıma ihtiyaç duyan yaşlılar
Günlük ev işlerinde yardıma ihtiyaç duyan, motor becerileri zayıf yaşlılar
Artık araba kullanmayan ve randevulara, markete, arkadaşlarının evlerine ve daha fazlasına ulaşım ihtiyacı duyan yaşlılar
İzole edilmiş ve bir bakıcının arkadaşlığını arzulayan yaşlılar
Yemek hazırlama, banyo yapma ve daha fazlası dahil olmak üzere GYA konusunda yardıma ihtiyacı olan yaşlılar
Temizlik ve market alışverişi gibi temizlik hizmetlerine ihtiyaç duyan yaşlılar
Hafıza bozukluğunun erken evrelerindeki yaşlılar

Kimler Evde Bakıma Uygun Değildir?

Çoğu kişi için iyi bir bakım çözümü olmasına rağmen evde bakım herkes için doğru değildir. Aşağıda bir yaşlının evde bakıma uygun olmamasının bazı nedenleri verilmiştir. Bu listenin evde sağlık hizmetlerini değil, standart evde bakım hizmetlerini ifade ettiğini unutmayın. Bu listede yer alan terapi hizmetlerine ihtiyaç duyan bazı yaşlılar, evde bakım yerine evde sağlık bakımına daha uygun olabilir.

Bir yardımcı veya bakıcı yerine akranlarının arkadaşlığını arayan yaşlılar
Hemşirelik bakımına veya diğer düzenli tıbbi bakıma ihtiyaç duyan yaşlılar
Birçok yatılı bakım topluluğunda sunulanlar gibi her şey dahil bir yaşam tarzı isteyen yaşlılar
Evde fiziksel, mesleki veya konuşma terapisi hizmetleri isteyen yaşlılar
Güvenli bir ortama ve 24 saat bakıma ihtiyaç duyan, ileri düzeyde hafıza bozukluğu olan yaşlılar
Sevdiğim Kişinin Evde Bakıma İhtiyacı Olduğunu Nasıl Anlarım?
Birçok yaşlı yetişkin sonunda artık kendilerine eskisi gibi bakamayacakları bir noktaya ulaşır. Evde bakım, birçok yaşlı ve ailesi için cazip bir seçenektir çünkü haftada sadece birkaç saat ya da bazı zorluklar yaşayan ancak sürekli bakıma ihtiyaç duymayan kişiler için ihtiyaç duyuldukça kullanılabilmektedir. Tamamen bağımsız olarak kendilerine veya evlerine bakmakta zorlanan ancak günün her saati yardıma ihtiyaç duymayan yaşlılar için bir arada hizmet verebilir. Bu aynı zamanda evlerinden çıkmaya dirençli olan ancak bazı GYA’ları konusunda yardıma ihtiyaç duyan yaşlılar için de iyi bir seçenektir. Her birey farklı olmasına rağmen aşağıda evde bakım zamanının gelmiş olabileceğine dair bazı işaretler bulunmaktadır.

Kilo kaybı veya kas kütlesinde azalma
Azalan hareketlilik
Artan unutkanlık
Kötüleşen hijyen uygulamaları
Evin temizliğini veya düzenini korumayı ihmal etmek
Araç kullanamama veya araç kullanırken herhangi bir olay
İzolasyon veya yalnızlık belirtileri
Düşme gibi kaza ve yaralanmaların meydana gelmesi
Bazı yaşlılar, örneğin bir ameliyattan veya felç gibi sağlık acil durumlarından iyileşirken kısa süreli olarak da evde bakıma ihtiyaç duyabilirler. Bu durumlarda yaşlı, standart evde kişisel bakım yardımından ziyade evde sağlık bakımına daha uygun olacaktır.

Evde Bakım Türleri
Evde bakım şemsiyesi altında, birçok farklı yardım türü ve bu hizmetleri sunanların farklı rolleri bulunmaktadır. Bir kişinin ihtiyaç duyduğu bakım türü sağlık durumuna, yeteneklerine ve bazen de bütçesine bağlı olacaktır.

Refakatçi bakım hizmetleri, kişisel bakım yardımı ve evde sağlık bakımı evde bakımın üç yaygın türüdür. Müşterinin ihtiyaçları değiştikçe bir tür evde bakımdan diğerine geçiş yapabileceklerini unutmayın.

Refakatçi Bakım Hizmetleri
Refakatçi bakım hizmetleri, bağımsız yaşayan ve günlük yaşam aktivitelerinde fazla yardıma ihtiyaç duymayan yaşlılar için idealdir. Refakatçi bakım hizmetlerine ihtiyaç duyanlar çoğu zaman yalnız yaşamakta ve günlük yaşamlarında kendilerini yalnız hissetmektedirler. Yardımcı, çok ihtiyaç duyulan bazı sosyal desteği sağlar.

Refakatçi bakımı sağlayan evde bakım yardımcısı, müşteriyle vakit geçirebilir ve onlarla etkileşime geçebilir, onlara kitap okuyabilir, müşterinin masa oyunları veya yürüyüş gibi hobilerine katılabilir veya gözetim sağlayabilir. Yaşlı bir refakatçi ayrıca ulaşım hizmetleri sağlayabilir ve ilaç yönetimine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, tipik olarak refakatçi bakım yardımcıları, ilaçları uygulama veya herhangi bir türde tıbbi bakım sağlama konusunda sertifikalı değildir.

Refakatçi bakım hizmetleri, henüz çok fazla yardıma ihtiyaç duymayan ancak yalnız bırakılamayabilecek hafıza bozukluğunun erken evrelerindeki kişiler için de iyi bir seçenektir. Bu müşteriler, iş veya diğer zorunluluklar nedeniyle sevdikleri kişiyle tam zamanlı olarak birlikte olamayan aile üyeleriyle birlikte yaşayabilirler.

Kişisel Bakım Yardımı
Kişisel bakım yardımı, günlük yaşam aktivitelerinde düzenli yardıma ihtiyaç duyan yaşlılar için idealdir. Kişisel bakım asistanları, banyo ve tuvalete yardım, market alışverişi ve düşmeleri önlemek için hareket etme yardımı dahil olmak üzere geniş bir hizmet yelpazesi sağlayabilir.

Bu yardımcılar ilaç tedavisinin ötesinde herhangi bir tıbbi bakım sağlamayabilir . Bu tür evde bakım, yardımlı yaşam topluluklarında sakinlerin aldığı hizmetlerle karşılaştırılabilir. Dolayısıyla kişisel bakım asistanları müşterinin hayatını daha kolay ve daha güvenli hale getirmek için kesinlikle yardım sağlayabilir. Ancak düzenli tıbbi ihtiyaçları olanlar için uygun değildir.

Sevdikleri birine bakım hizmeti sunan birçok aile, sevdikleri için güvenli ve rahat bir şekilde yapamadıkları görevleri yerine getirmek için kişisel bakım yardımına başvuruyor. Örneğin, sandalyelerden ve yatağından kalkmak için yardıma ihtiyacı olan kocasının ağırlığını güvenli bir şekilde taşıyamayan bir kadın, kocasının transferine yardımcı olması için bir evde bakım yardımcısı tutabilir. Bir aile bakıcısının seyahat etmesi gerekiyorsa veya tüm gün evin dışında olacağını biliyorsa, kişisel bakım yardımcıları da bir mola olarak kullanılabilir.

Evde bakım
Evde sağlık bakımı, evde sağlık bakımı yardımcılarının tıbbi yardım sağlama sertifikası taşıması nedeniyle diğer evde bakım türlerinden farklıdır. Bir yaşlının veya ailesinin kendileri için doğru zamanın geldiğini düşündüklerinde arayabilecekleri standart evde bakımın aksine, evde sağlık bakımı genellikle bir doktor tarafından tavsiye edilir ve hizmetlerin sigorta kapsamına alınması için bir doktorun yazılı emrini gerektirebilir.

Enjeksiyon veya infüzyon gibi sık tıbbi hizmetlere ihtiyaç duyan yaşlılar, düzenli olarak evde sağlık hizmeti sağlayıcısıyla çalışabilirler. Diğerleri ise kısa süreli olarak veya ihtiyaç duyuldukça, örneğin bir yaralanma veya ameliyattan sonra iyileşirken evde sağlık bakımına başvurabilir.

Bir kişinin evde sağlık yardımından alabileceği hizmetlerin kapsamı, bir huzurevinde alacağınız hizmetlerle benzerdir. Yara bakımı, IV yerleştirme ve mesleki ve fizik tedavi, evde sağlık bakımı yardımcısı ile birlikte mevcuttur. Refakatçi bakım yardımcıları ve kişisel bakım yardımlarından farklı olarak, evde sağlık yardımcılarının bu hizmetleri yerine getirebilmeleri için hemşirelik sertifikası gibi özel eğitim ve sertifikaya sahip olmaları gerekir. Uygun sertifikalara sahip olanlar, müşterilerin evlerinde vasıflı hemşirelik bakımını bile yönetebilirler.

Yorum “Evde bakım hizmeti neleri kapsar”

  1. Yaşlı Bakımı, işinden ve müşterilerine hizmet etmekten açıkça gurur duyan çok profesyonel bir evde bakım ajansıdır. Babama baktığım üç yıl boyunca hem bakım hem de hizmet düzeyinde her zaman daha da ileri gittiler. Bakıcısı Esra hanım çok sabırlı, nazik ve onun ihtiyaçlarına karşı dikkatliydi. Rahat olduğundan emin olmak için her zaman elinden gelenin en iyisini yapıyordu. Esra hanım hastalık veya ailevi acil durumlar nedeniyle orada bulunamadığı nadir durumlarda, Yaşlı Bakımı ekibi kaliteli bir yedek bulma konusunda gayretli davrandı, böylece asla zor durumda kalmadık. Kaliteli bakım ve gönül rahatlığı için Yaşlı Bakımından başka bir yere bakmayın.Gerçekten de Suzan hanım bu işin profesyoneli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir