0

Evde sağlık hizmetlerinin farklı türleri nelerdir?

Evde sağlık hizmetleri ,bir hastanın evde alabileceği evde sağlık hizmetlerinin kapsamı sınırsızdır. Her bir hastanın durumuna bağlı olarak bakım, hemşirelik bakımından laboratuvar tetkikleri gibi uzmanlaşmış tıbbi hizmetlere kadar değişebilir. Evde ihtiyaç duyabileceğiniz bakım planınızı ve hizmetlerinizi siz ve doktorunuz belirleyeceksiniz. Evde bakım hizmetleri şunları içerebilir:

Doktor bakımı

Bir doktor, hastalık(lar)ı teşhis etmek ve tedavi etmek için hastayı evinde ziyaret edebilir. Ayrıca evde sağlık bakımı ihtiyaçlarını da periyodik olarak gözden geçirebilir.

Hemşirelik bakımı

Evde sağlık bakımının en yaygın şekli, kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak bir tür hemşirelik bakımıdır. Doktora danışarak kayıtlı bir hemşire bir bakım planı hazırlayacaktır. Hemşirelik bakımı, yara pansumanı, ostomi bakımı, intravenöz tedavi, ilaç tedavisi, hastanın genel sağlığının izlenmesi, ağrı kontrolü ve diğer sağlık desteklerini içerebilir.

Fiziksel, mesleki ve/veya konuşma terapisi

Bazı hastalar, bir hastalık veya yaralanma sonrasında günlük görevlerini nasıl yerine getireceklerini veya konuşmalarını nasıl geliştireceklerini yeniden öğrenmek için yardıma ihtiyaç duyabilirler. Bir fizyoterapist, hastanın kas ve eklem kullanımını yeniden kazanmasına veya güçlendirmesine yardımcı olacak bir bakım planı hazırlayabilir. Bir mesleki terapist, fiziksel, gelişimsel, sosyal veya duygusal engelleri olan bir hastanın yemek yeme, banyo yapma, giyinme ve daha fazlası gibi günlük işlevleri nasıl yerine getireceğini yeniden öğrenmesine yardımcı olabilir. Bir konuşma terapisti, konuşma bozukluğu olan bir hastanın net bir şekilde iletişim kurma yeteneğini yeniden kazanmasına yardımcı olabilir.

Tıbbi sosyal hizmetler

Tıbbi sosyal hizmet uzmanları, hastanın iyileşmesine yardımcı olmak için danışmanlık ve toplumsal kaynakların bulunması da dahil olmak üzere hastaya çeşitli hizmetler sağlar. Bazı sosyal hizmet uzmanları aynı zamanda hastanın vaka yöneticisidir – eğer hastanın tıbbi durumu çok karmaşıksa ve birçok hizmetin koordinasyonunu gerektiriyorsa.

Evde sağlık yardımcılarından bakım

Evde sağlık yardımcıları, hastanın yataktan kalkma, yürüme, banyo yapma ve giyinme gibi temel kişisel ihtiyaçlarında yardımcı olabilir. Bazı yardımcılar, bir hemşire gözetiminde daha uzmanlaşmış bakıma yardımcı olmak için özel eğitim almıştır.

Ev kadını veya temel yardım bakımı

Bir hastaya evde tıbbi bakım yapılırken, bir ev hanımı veya ev işlerine veya görevlere yardımcı olan bir kişi, yemek hazırlama, çamaşır yıkama, market alışverişi ve diğer ev işleri ile evin bakımını üstlenebilir.Evde sağlık hizmetlerinden kimler yararlanabilir diye düşünüyorsanız bir önceki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir